044 364 10 01

Телефонуйте нам!

Телефонуйте нам! гаряча лінія

044 364 10 01

Чи дійсно комп'ютер такий шкідливий нашому зору

04.02.2019

«Комп'ютерний зоровий синдром» – так називають наслідки тривалої роботи за комп'ютером. Якщо в якийсь з днів ви відчули дискомфорт, роздратування, пісок або біль в очах, знайте: просто переробили за своїм ноутбуком. Багато хто, враховуючи умови проживання в інформаційно-цифровому просторі, навіть не звертає увагу на тривожні сигнали, багато хто не розуміє усієї серйозності ситуації. Але чи так шкідливий комп'ютер насправді?

Вчимося правильно організовувати своє робоче місце і працювати за комп'ютером

Головне питання, що собі задаємо, відчуваючи після 8-годинного робочого дня спазм в очах: чим викликана така напруга? Є дуже цікава думка на цю тему. Виявляється, що людина повинна моргати кожні 5 секунд, набираючи тим самим щоденну норму: 11 000 разів. Причому жінки моргають частіше! Під час напруженої роботи за комп'ютером ця норма не досягається, призводячи поступово до так званого синдрому сухого ока.

Чому? Зосереджуючися та розглядаючи предмет, ми моргаємо рідше, а зімкнення повік при цьому відбувається не повне. Це призводить до випару слізної плівки та дискомфорту. Чинник ризику – це безперервна робота за комп'ютером. Тобто якщо свій час і робоче місце ви зможете організувати правильно, нічого поганого не станеться. А в цьому ми вам допоможемо.

Отже, на організацію робочого місця можуть вплинути такі чинники: хороша/погана освітленість, комфортне/некомфортне крісло, розташування вашого ноутбука. Бажано, щоб монітор був на відстані 35-56 см від очей, а його центр розташовувався на 20-25 см нижче рівня очей. Крім того, на ноутбуку мають бути налагоджені допустимі параметри. Ніякої високої яскравості, невдалих шрифтів і кольорів.

Ще одна рекомендація правильної роботи за комп'ютером полягає в тому, що вам необхідно чергувати зайнятість з відпочинком

Рекомендується робити 10-хвилинні перерви через кожну годину роботи. Вважайте, що цей ваш час для здоров'я. Ви можете зробити спеціальну гімнастику для очей, а можете приділити увагу легкій розминці для усього тіла. При цьому максимальна тривалість безперервної роботи за комп'ютером має бути не більше 2 годин.

Знаходьте час на відпочинок від комп'ютера, знаходьте час на гімнастику для очей, придбайте спеціальні окуляри для роботи, якщо відчуваєте в цьому потребу, і працюйте із задоволенням.

А ще пам'ятайте про спеціальне харчування для здоров'я очей. Морква, гарбуз і чорниця – те, що доктор прописав.